2009 oss’de cikan Yanlis Sorular

Uğur Dershaneleri Eğitim Öğretim Koordinatörü Alparslan Alemdar, ÖSS’de hatalı fizik soruları olduğunu ileri sürerek, bu soruların öğrencilerin sınav başarısını olumsuz etkilediğini, soruları ÖSYM’nin incelemesi ve iptal etmesi gerektiğini belirtti.
Alemdar, yaptığı yazılı açıklamada, ÖSS’yi değerlendirerek, sınavda fizik sorularının genel olarak ortalamanın üzerinde olduğunu ve sınavı zorlaştıran hatalı bazı soruların bulunduğunu iddia etti.

Fizikte, Bölüm-II momentum sorusunun akademik olarak yanlış bir soru olduğunu belirten Alemdar, “Serbest düşme yapan bir cisim bir süre düştükten sonra bir patlama ile parçalara ayrılıyorsa, parçalardan en azından birinin aşağı doğru bir hız bileşeni olması gerekmektedir. Bu bileşenin olmaması momentumun korunumu yasasına uymadığından soru yanlıştır” ifadesini kullandı.
Alemdar, Bölüm-II elektrostatik sorusuna ilişkin de “Sığaları farklı iki elektroskobun yüklerine yaprak açıklıklarının yorumlanabilmesi için daha fazla bilgiye ve koşula ihtiyaç vardır. Bu durumda sorunun cevabı hem A hem de B olabilir” görüşünü savundu.

Bölüm-II yay dalgaları sorusuna yönelik de Alemdar, “Sorunun koşulları soru cümlesi içine gizlenmiş durumdadır. Soru doğru, fakat ölçmek istediği durumdan daha çok dikkat ölçen bir soru olmuş, özensiz hazırlandığını söyleyebiliriz” görüşüne yer verdi.

Alparslan Alemdar, “Bu sorular, öğrencilerin sınav başarısını olumsuz etkilemiştir. Bu soruları ÖSYM’nin incelemesi ve iptal etmesi gerekmektedir” görüşünü dile getirdi.

SİSTEM DERSHANELERİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ATALAY: 4 SORUDA YANLIŞLIKLAR VAR. BUNLARIN TARTIŞILARAK KESİN HATALI OLDUĞU BELİRLENENLER İPTAL EDİLMELİ

Merkezi Konya’da bulunan Sistem Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, ÖSS’de 4 soruda yanlışlık olduğunu, bunlardan kesin hatalı olduğu belirlenenlerin iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSS’de bazı hatalı sorular tespit ettiklerini ileri sürdü.

Fizikte, Fen Bilimleri-2 testinin 4. sorusunun yanlış bir soru olduğunu iddia eden Atalay, ”Serbest düşmeye bırakılan cismin ‘O’ noktasına geldiğinde bölünmesi durumunda parçalardan birinin düşey momentumu da olmalıdır. Bu 3. parçanın hareket yönü bilinmeden X ve Y parçalarının hareketi ile ilgili hiçbir şey söylenemez. Dolayısıyla bu soru yanlıştır” dedi.

Atalay, Fen Bilimleri-2 testinin elektrostatik ile ilgili 5. sorusunda da yanlışlık olduğunu, bu soruların iptal edilmesi gerektiğini öne sürerek, şunları kaydetti:

”Elektroskopların topuz ve yapraklarının yükleri nasıl paylaşabilecekleri ile ilgili yorum yapabilmek için topuzların büyüklükleri ve elektroskopların özdeş olup olmadıkları ile ilgili bilgi verilmeden cevap bulunamaz. Dolayısıyla bu sorunun da hatalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı şekilde Matematik-2 testinin 4. sorusu ile Fen Bilimleri-1 testinin 2. sorusunda da yanlışlıklar söz konusu. Bu sorular da tartışılabilir. Toplamda 4 soruda yanlışlıklar var. Bunların tartışılarak kesin hatalı olduğu belirlenenler iptal edilmeli.”

Atalay, hatalı sorunların öğrencilerin başarısını etkilediğini savunarak, ”Sınava giren öğrenciler, bu sorularda takılarak çok zaman kaybettiklerini söylediler. Birçoğu bu soruları çözemeyince morali bozulup zaman kaybetmiş. Dolayısıyla bu yanlış sorular, öğrencilerin başarısını etkilemiştir” diye konuştu.

Atalay, yarın söz konusu soruların iptali için ÖSS’ye başvuracaklarını sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder