Uzayda sürtünme kuvveti varmıdır ?

Sürtünme, birbirine göreli olarak hareket eden iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen isimdir. Daha global bir kavram olarak, Sürtünme bilimi olarak tanımladığımız tribolojinin bir ilgili alanidir. Bizim yasadigimiz basamakda her cisim arasinda mekanik kontak bulunan veya uzaktan interaksion halinde olan bir fiziki olgudur.Sürtünm kuvveti olarak kızağın kaymasını ornek olarak verebiliriz

Uzayda sürtünme tartışılabilir konu olmakla birlikte edinebildiğim bilgiler neticesinde :

Uzay boşluğunda sürtünme yoktur.

Uzayda gaz ortamı bulunmadığını varsayarsak bu gazlardan kaynaklanan sürtünme olmayacaktır.

Fakat vakumda yani uzayda bulunan iki cisim birbirine temas ederse burada sürtünme olacaktır.

Peki ya olsaydı? Bilindiği gibi dünyamız dâhil uzaydaki bütün gök cisimleri inanılmaz bir hızla boşlukta hareket etmektedir. Bu cisimler boşlukta bir sürtünmeyle karşılaşsaydı, hava direncinin uçağı yavaşlattığı gibi, hızları azalacaktı.

Uzayda sürtünme yok ama madde çekimi vardır.

Uzayda sürtünme genel olarak yoktur diyebiliriz. Çok özel bölgelerde (bahse konu gaz ve toz bulutlarında ) bir miktar sürtünme olabilir ama madde o kadar çok seyrek yapıdadır ki bu bizim uzayda sürtünme yoktur şeklindeki genel teorimizi değiştirmez.
Uzayda sürtünme olmadığı için bir uzay arcını belli bir süratle hareket ettirdiğimizde sonsuza kadar o hızıyla hareketine devam edecektir. Meğerki diğer gök cisimlerinin çekim etkisiyle yavaşlamasın veya hızlanması. Uzaydaki en etkili kuvvet çekim kuvvetidir.

0 yorum:

Yorum Gönder