Evde hamilelik testi nasıl yapılır gebelik

Hamilelik şüphesinde her anne adayı gebelik testi yaptırmayı aklından geçirir peki gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılmalıdır.Hamilelik sonrası 4 günü geçmiş döllenmiş yumurta HCG adı verilen bir hormon salgılar.Bu HCG hormonuna insan koryon gonadotropini adı da verilir.
Hamilelik sonrası salgılanmaya başlanan HCG hormonu anne adayının vücuduna yayılır.Önce kanda bulunan HCG daha sonra idrara da geçer.Bu nedenle gebelik testleri kanda yapılabildiği gibi idrardan da yapılabilmektedir.İdrar örneğinin alınması kan alınmasından daha kolay ve pratik olduğundan evde yapılan gebelik testleri idrardan yapılmaktadır.Burda önemli olan sabah ilk idrardan yapılan gebelik testinin güvenilirliğinin daha yüksek olduğunun bilinmesidir.
İdrar verilerek yapılan gebelik testlerinin temel prensibi HCG hormunu ile HCG antikoru arasında oluşan reaksiyonun tesbit edilmesi esasına dayanmaktadır. Gebelik testi esnasında ilk reaksiyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için ikinci bir reaksiyona ihtiyaç vardır. Bu da bir renk değişimi varlığının incelenmesiyle ortaya konur.Evde yapılan ve eczanelerde kolaylıkla bulunabilen idrar gebelik testleri bu şekilde sonuç vermektedir.Evde gebelik testi yapan anne adayları sabah ilk idrarlarını temiz bir kaba yapmalı ve gebelik testi ile idrarlarını temas ettirdikten sonra ,renk değişimini gösteren bir çizginin varlığını tesbit ederek gebe olup olmadıklarını anlamaktadırlar.
Burada unutulmaması gereken bir nokta da ,özellikle gebeliğin ilk günlerinde bazı gebelik testleri negatif sonuç verebilir.Bu gibi durumlarda gebelik belirtileri ve adet görmeme olayı da devam ediyorsa bir Kadın Doğum uzmanına başvurulmalıdır.Kadın Doğum uzmanı gerekirse kan testi ve ultrason gibi yöntemlerle gebelik yönünden incelemeler yapabilir.Aynı şekilde gebelik testi pozifse de ileri tetkik ve inceleme için de bir Kadın Doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Evde yapılan gebelik testleri adetin gecikmesinden 1 hafta sonrasında yapılırsa anlamlı sonuçlar verebilir.Özellikle adetin gecikmesinden 10 gün sonrasında evde yapılan gebelik testleri,usulüne uygun yapıldığı takdirde % 90 ve üstü doğru sonuç vermektedir.
Gebelik testi, hastanede,bir klinikte veya doktor nezaretinde de yapılabilir.Bunun için de ideal olan ortalama 1 haftalık bir adet gecikmesi varlığıdır.Doktor tarafından genellikle kanda yapılan gebelik testleri istenir.Bu teste ise Beta HCG testi denir. Hızlı ve kesin sonuç verdiğinden , Beta HCG testi oldukça güvenilirdir.Hamile olmayan bir kadında kandaki Beta HCG seviyesi 0-10 mIU/ml’dir.Beta HCG değerinin 10 mIU/ml’dir dan yüksek olması gebeliği düşündürmektedir.
Dış Gebelik ve Gebelik Testleri
Dış gebelik,döllenmiş yumurtanın fallop tüpünde ya da rahim dışında bir yerde gelişmeye başladığı gebelik durumudur.Dış gebelikte , idrarla yapılan gebelik testleri negatif olabilmesine rağmen kadında tüm gebelik belirtileri görülebilir.Dış gebelikte kanla yapılan gebelik testleri daha hassastır ve gebeliği teşhis edebilir. Dış gebelik potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olduğu için kanda yapılan Beta HCG testleri annenin sağlığı için çok önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder