Emekliye maaş promosyonu hakkında bilgi ne

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in, kamu çalışanlarına verilen maaş promosyonunun emeklilere de verilmesi için çalışma başlatılması talimatı verdiği ortaya çıktı.

Dinçer’in talimatına göre, tamamı bankalardan karşılanacak maaş promosyonunun yüzde 70’i emekliye, yüzde 30’u ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilecek. Böylece, Türkiye’deki 9 milyon emekli, her yıl 1 maaş tutarında promosyon elde etmiş olacak.

Dinçer, geçtiğimiz perşembe Memur-Sen’e bağlı Emekli Bir Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş başkanlığındaki yönetim kurulu üyelerini bakanlıkta kabul etti. Edinilen bilgiye göre, Odabaş, emeklilerin sendikalaşması yönündeki sorunları ile kamu çalışanlarına verilen maaş promosyonlarına ilişkin sorunlarını iletti.

Odabaş, bankaların emeklilerden komisyon adı altında yapılan kesintilerini 2009 itibariyle iptal edildiğini, emeklilere maaşını veren banka sayısının 4’ten 23’e çıkarıldığını söyleyerek Dinçer’e teşekkür etti. Odabaş’ın “Ancak diğer çalışanlar gibi promosyon almıyoruz” sözleri üzerine, Dinçer telefonu açarak SGK yetkilisine, “Neden verilmiyor?” diye sordu. Dinçer, telefonda aldığı cevabın üzerine, şunları kaydetti:
“Hemen bankalarla gerekli görüşmeleri başlatın. Banka genel müdürlerini toplantıya çağırın. Erekli düzenlemelir yapın. Bankalardan alacağımız promosyonun yüzde 30’u bize kalsın. Yüzde 70’ini emekliye verin.”
Odabaş’ın alacakları promosyonun yüzde 30’unun SGK’ya devredilmesine itiraz etmesi üzerine, Dinçer, “Yüzde 30 bizim hakkımız” dedi.

Bankalar hazır

Emeklilere maaş promosyonu verilmesi için memurların maaş promosyonu almasını öngören genelgede düzenlemeye gidilmesi öngörüyor. Emekliye promosyon vermek konusunda bankaların hazır olduğu bilindiği için, SGK ile bankalar arasındaki görüşmelerin çabuk sonuçlanması bekleniyor. Yetkililerin 9 milyon emekliye her yıl 1 maaş tutarında promosyon verilmesi üzerinde durdukları, ancak emeklilere verilecek promosyon miktarının herkes için eşit oranda olabileceği de belirtiliyor. SGK’nın 2010 için ödeyeceği emekli maaş miktarı 75 milyar TL civarında olacağı bildirildi.

Sendikalaşma için bekleyin uyarısı

Dinçer’in görüşmede, emeklilerin, sendikalaşmaya ilişkin yasal statü bulunmadığına yönelik eleştirilerini dinlediği sendika yöneticilerine, “Haklısınız. Ancak, zamanı gelince gereken düzenlemeyi yapacağız. Bize güvenin. Biraz daha bekleyin” uyarısıyla karşılaştı.

Kaynak

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sendikalaşmamı? O ne demek,varmı Türkiye'de öyle bir şey?Türkiye'de sendika varmı ki,sendikalaşma olsun?Bu emekliler de durduk yerde icat çıkarıyorlar.Siz bakında aldığınız maaşlarınızı bir gün elinizden üflemesinler.Birilerinin çok öykündüğü AB ülkelerindeki gibi devlete yük oluyorsunuz diye, bakım evlerinde kalanlarınızı bile şutlarlar yakında.Görürsünüz o zaman sendikalılaşmayı.İyisimi siz bu gününüze şükredin.

Yorum Gönder